09 december 2011

Børnene er startet til Taekwondo, og nu har de endelig også fået sig nogle rigtig Taekwondo-dragter. Rigtig glade for deres dragter er de, så nu kan de rigtig øve Taekwondo...! Nogle siger også, at det skulle være godt for børn med ADHD.


Taekwondoens historie
Den moderne Taekwondo som vi kender det i dag er kun ca. 50 år gammelt, men det er en kampsport med rødder, der går tusindvis af år tilbage. Man er ikke sikker på om Taekwondo oprindeligt stammer fra Korea. Nogle mener at det stammer fra Kina. Det første tegn på Taekwondo i Korea er et vægmaleri i en hule i nordlige Korea. Det viser tydeligt to mænd i kamp. Det kan dateres til et sted mellem 3 e.kr. - 427 e.kr. og derfor ved man, at Taekwondo var kendt på det tidspunkt.


Soo Bak, en af forløberne for Taekwondo, var mest populær under Koryo-dynastiet (918-1392 e.kr). Der blev det dyrket som en sport med fastlagte regler. Koryo-dynastiet blev afløst af Yi-dynastiet (1392-1910), hvor konfucianismen blev indført som statsrelegion, hvilket medførte nye regler og normer i samfundet. Dette resulterede blandt andet i, at fysisk udfoldelse kun var for de lavere samfundsklasser. I denne periode blev koreansk kampsport næsten helt glemt, bl.a. fordi hæren overvejende trænede bueskydning. I 1790 skrev to generaler, Yi Dok Mu og Park Tae Ka den første lærebog i koreansk kampsport som involverede 24 forskellige kampstile. Bogen hedder Mu Ye Do Bo Tong Yi.
Under Japans besættelse af Korea (1910 - 1945) blev al kulturel aktivitet forbudt, dermed også Tae Kyon som Taekwondo hed det på det tidspunkt. Taekwondo blev dog dyrket i hemmelighed. Japanerne medbragte nye kamsporter til Korea og Tae Kyon falmede lidt. Da Korea atter blev frit i 1945 begyndte hæren at undervise i Taekwondo igen og flere nye skoler blev åbnet. Den 11. april, 1955 mødtes lederne af nogle af de største kampsportsskoler i Korea med henblik på standisering og modernisering inden for Taekwondo. De kaldte den Tang So Doo, men navnet blev senere ændret til Taekwondo, da dette navn mindede mere om en af forløberne, nemlig Tae Kyon.
I 1963 blev general Choi Hong Hee leder af det nystiftede International Taekwondo Federation (ITF), men blev udvist af Sydkorea i 1968 på grund af et mislykket militærkup. Kukkiwon blev indviet i 1972. Senere blev Kukkiwon gjort til Taekwondos hovedkvarter. Den 28. maj, 1973 blev World Taekwondo Federation (WTF) stiftet med Dr. Un Young Kim som præsident. Det første verdensmesterskab blev afholdt i Kukkiwon. Taekwondo har siden 70'erne ændret sig, således at der nu lægges mere vægt på benteknikker, hvilket Taekwondo er kendt for som sport i dag.


Taekwondo i Danmark
Taekwondo kom til Danmark i 1968, fra Holland. Det var to hollandske instruktører som begyndte at undervise i Taekwondo rundt omkring på campingpladser i Danmark. Gunnar Sørensen fandt denne sport interessant, og den blev optaget som disciplin under Dansk Judo Union. I 1971 startede Gunnar Sørensen den første Danske Taekwondo klub i Sønderborg. I 1975 blev DTaF (Dansk Taekwondo Forbund) stiftet med Gunnar Sørensen som formand. I 1976 kom vores nuværende stormester Choi Kyoung An (9. dan) til Danmark. I 1980 blev DTaF optaget i DIF (Dansk Idræts Forbund).

Danmark har gjort sig positivt bemærket internationale Taekwondo sports arena. I den tekniske disciplin har Peter Hejbroch blandt andet vundet 3 europamesterskaber i træk (2000-2003)..

Der findes flere forskellige interesseorganisationer under DTaF. Som arbejder uafhængigt af hinanden og DTaF. Med egne stormestere, Dan gradueringer, kurser samt lejre. De to største organisationer hedder Sim Uu med Master Ko, og Choi´s Venner (CV) med Master Choi. Enkelte klubber er med i mindre sammenslutninger som, Traditionel Taekwondo Union, under Grandmaster Cho Woon Sup, 9. Dan fra Norge og sammenslutningen under Grandmaster Shin Boo-Young, 9. Dan fra Tyskland.


Træningens indhold
Taekwondo i Danmark trænes meget bredt og fokus skifter mellem klubberne alt efter traditioner og instruktører.

Enkelte klubber arbejder med Qi (Ki/Chi) træning, også kendt som Qi Gong.

Taekwondo er først og fremmest sport, men en del af træningen foregår som regel også som selvforsvar.

Man kan groft opdele Taekwondo i følgende dele:

Fysisk træningTaekwondo er fysisk en relativt krævende sport så derfor består en stor del af træningen oftest af opvarmning, styrketræning og konditionstræning.

Som sport er der meget fokus på eksplosivitet og hurtighed, så derfor er mange af øvelserne med kun få gentagelser med høj hastighed, i stedet for udholdenshedsøvelser, da dette ikke gavner udøverens hurtighed.


Grundteknik
Grundteknikkerne er grundstammen i Taekwondo, hvor man lærer alle de forskellige stande, blokeringer, slag og spark. Disse er med til at øge de motoriske færdigheder og er en stor del af bedømmelsesgrundlaget ved gradueringer.

De sammensatte grundteknikker, kaldet Poomse, består af en række bestemte handlinger og skal forstås som kamp mod imaginære modstandere som kommer fra alle sider. Poomserne består hovedsageligt af håndteknikker, men indeholder også enkelte spark.


Konkurrenceteknik
Der bliver afholdt stævner i teknik, hvor man enten alene eller flere synkront viser en serie af teknikker som bliver bedømt på kraft, balance og korrekt udførelse, til disse stævner er der også konkurrencer i speed break hvor man skal lave en række gennembrydninger på kortest tid og showbreak, hvor det gælder om at udføre de mest spektakulære gennembrydninger. I løbet af de senere år er også et-skridts kamp blevet en del af teknik-stævnerne, hvor man parvis viser laver nogle selvforsvars øvelser med slag, spark og kast, på hinanden.

Konkurrence-teknik delen er blevet tiltagende mere populær i løbet af de senere år og der afholdes nu også Verdensmesterskaber i disciplinen - i 2007 blev Ky Tu Dang den første danske verdensmester i teknik.


Sportskamp
Taekwondo er en af de få kampsportsgrene som er med ved OL, der kæmpes på et afmærket areal og man er iført beskyttelsesudstyr.

Der kan scores point ved slag til kroppen eller spark til krop/hoved.

Kampene har kontakt til hovedet og overkrop og afvikles på 3 runder (somme tider 2), og hver runde varer 2 minutter. Er kampen endt lige efter de ordinærer runder, kæmpes en ekstra omgang enten kaldt "Sudden Death" eller "Golden Point". Ender denne runde også uden point, skal dommerne ud fra kæmpernes præstation i denne omgang bedømme hvem der er vinderen. - Hovedvægten af kampene er lagt på hurtighed og kontrateknik, hvilket gør at der sjældent bliver fokuseret på at ramme hårdest men derimod først.

Elektroniske veste er fra 2008 indført ved alle de større stævner, de fungerer ved at sensorer placeret på fødderne og vesten reagerer ved en kraftpåvirkning som er forudbestemt for hver vægtklasse. De elektronisk veste er med til at eliminere fejlbedømmelser og øger publikumsvenligheden ved at pointene bliver synlige øjeblikkeligt. Giver dog for øjeblikket ikke mulighed, for at aflæse spark til hovedet elektronisk. Derfor skal de spark stadigvæk gives manuelt af en dommer. I Danmark og Korea bruges veste af LaJust som er godkendt af WTF (World Taekwondo Federation) hvor kæmperen også har fodbeskyttere på som registrerer gyldige point, i andre europæiske lande kæmpes der med Adidas' udgave af elektroniske veste hvor pointsene registreres af det tryk vesten modtager. Dette har været en ulempe ved Åbne Tyske Mesterskaber (German Open) 10. marts 2008 da vestene åbenbart også noterede point som blev givet med bl.a. knæ og sågar slag.


SelvforsvarSelvforsvarstræningen varierer fra kontrolteknikker (ledmanipulationer, låse og kast) mod stillestående modstandere, til regelløs kamp mod flere bevæbnede modstandere.

Taekwondo i Danmark er i gang med en udvikling hen imod mere realistisk selvforsvarstræning og nogle klubber vælger at træne med full-face hjelme, hvor man samtidigt forsøger at øge stress-niveauet blandt andet ved hjælp af råb, skub og høj musik, hvorved man træner situationer, der kunne forekomme i virkeligheden.

Samtidigt er der også undervisning i det psykiske aspekt – konflikthåndtering, hvordan man undgår overfald, og hvordan man taler sig ud af en ophidset situation.


TræningsuniformenTræningsdragten hedder en do-bok. Den består af en overdel, bukser og et bælte. Den fungerer ikke blot som træningstøj, men syboliserer mange ting, bl.a. cirkel, firkant og trekant som er vigtige symboler i den østlige filosofi. Derfor er det vigtigt at en do-bok behandles med ære og respekt.

Cirklen findes omkring bæltestedet - den syboliserer himlen


Firkanten findes i ærmerne og på overdelen af dragten - de symboliserer jorden


Trekanten findes omkring hoften og ved V-udskæringen - den symboliserer mennesket


Dobogens hvide farve symboliserer begyndelsen på universet og renhed.


BæltetBæltet er en meget vigtig del af dobogen. Det repræsenterer mennesket, og bæltets farve symboliserer hvor langt man er i sporten, og menneskets udvikling:

Hvid - Menneskets undfangelse - starten på Taekwondo
Hvid med gul streg- Fødsel - man er kommet i gang med sit Taekwondo liv
Gul
Orange - samme rang som gul (Bruges kun i få lande!)
Grøn - Harmoni, afslappethed - Taekwondo er en naturlig del af ens liv
Blå - Genfødsel - man går fra at være begynder i Taekwondo til at blive øvet
Blå med rød streg
Rød - Passion, indlevelse - man viser vilje og arbejder hårdt på at nå sit mål
Rød med sort streg- har bestået første prøve
Rød med to sorte streger- kan begynde at undervise, og har bestået anden prøve
Rød med tre sorte streger- lærling til mesteren, og har bestået 3 og sidste prøve
Sort - Fuldenthed - man er ikke fuldendt lige med det samme, men her fra begynder man at tænke over og forstå Taekwondo teknikkerne og det er ikke længere blot mekaniske bevægelser.


Bæltets koreanske navn er "tti/지.
Der er stor forskel på bæltefarverne landene i mellem. Dog er Hvid, Rød og Sort bælte gældende i alle lande. I den nævnte rækkefølge.


Glædelig og kreativ 9. december,
Annette

4 kommentarer:

Anne Thormose sagde ...

Hvor lyder det spændende. Håber at begge børn bliver glade for det.

Margit sagde ...

Super med en fælles interesse... det skal da nok blive spændende at følge...
God fredag aften.

lam sagde ...

Det lyder da som en fantastisk ide og så noget de kan være fælles om. God weekend

maria sagde ...

Hvor er de flotte i deres nye tøj :0)
Vi ses i morgen :0)